/** **/

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een document waarin je vastlegt wie bepaalde zaken voor je regelt als je dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld wanneer je wordt opgenomen in een ziekenhuis of dement wordt. Dat is niet iets waar u graag over nadenkt, maar het geeft wel rust als u weet dat dit goed geregeld is. In dit blog licht ik verder toe wat een levenstestament inhoudt.

Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament?

Een testament treedt in werking na overlijden. Bij een levenstestament is dit niet het geval. In dit document legt u juist vast wie namens u beslissingen mag nemen en waarover wanneer u nog leeft. In feite is een levenstestament dus een volmacht werkend bij leven.

Wanneer stelt u een levenstestament op?

Een levenstestament moet worden opgesteld op het moment dat u wilsbekwaam bent. De notaris moet zich ervan overtuigen dat u in staat bent om uw wensen kenbaar te maken en de gevolgen daarvan te overzien.

Het levenstestament treedt in werking wanneer u zelf niet meer in staat bent om uw wensen kenbaar te maken of te handelen. Vaak gebeurt dit naar aanleiding van een ongeval of ziekte.

Waarom zou u een levenstestament opstellen?

Een levenstestament stelt u in de eerste plaats op voor uzelf. Zo kunt u zelf bepalen wie uw wensen uitvoert indien u die zelf niet meer kunt uiten.

Daarnaast helpt een levenstestament uw naasten wanneer u wilsonbekwaam raakt. Het levenstestament zorgt ervoor dat zij bekend zijn met uw wensen en op basis hiervan beslissingen voor u kunnen nemen.

Wat kunt u vastleggen in een levenstestament?

In een levenstestament legt u vast wie voor u beslissingen mag nemen en waarover. Concreet betekent dit dat er:

  1. een of meerdere volmachten in het levenstestament zijn opgenomen (wie); en
  2. dat je wensen zijn geformuleerd (waarover).

De wensen die vaak worden opgenomen in een levenstestament hebben betrekking op:

  • uw financiën, woning, onderneming en andere zaken;
  • medische verzorging.

Is een levenstestament zinvol voor mij?

Benieuwd of een levenstestament zinvol is voor u? Neem dan contact met ons op. Wij geven u graag meer informatie over een levenstestament of andere soorten testamenten.

 

Fotocredits: Jacob Lund / Adobe Stock