/** **/

Waarom een samenlevingscontract? De belangrijkste voordelen op een rij.

Je bent toe aan de volgende stap in je relatie: jij en je partner gaan samenwonen. Hartstikke leuk en spannend, maar wist je dat de wet niets regelt voor samenwoners? Wil je toch afspraken over deze stap vastleggen? Dan kun je daarvoor een samenlevingscontract opstellen. Dit kent een hoop voordelen. In dit blog leg ik uit waarom een samenlevingscontract opstellen zo belangrijk is.

Wat is een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract (of samenlevingsovereenkomst) leg je in de basis twee zaken vast:

  1. Afspraken die betrekking hebben op het samenwonen, zoals:
    • wie welk deel van de kosten van de huishouding betaalt;
    • van wie welke bezittingen en schulden zijn en wat gezamenlijk is.
  2. Een verblijvingsbeding, oftewel: krijg je bij het overlijden van je partner het totaal van de gezamenlijke bezittingen?

Een samenlevingscontract bevat geen verplichte onderdelen. Iedereen kan deze overeenkomst dus helemaal naar eigen wens invullen.

Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract dat je bij de notaris vastlegt, kent veel voordelen. Zo biedt het de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor fiscaal partnerschap of partnerpensioen. Dit kan belastingtechnisch erg interessant zijn.

Ook wanneer er onverhoopt iets gebeurt, komt een samenlevingscontract goed van pas. Bijvoorbeeld wanneer jullie uit elkaar gaan. Dan is het fijn om te weten dat de boedelverdeling al op papier staat.

Maar ook als een van jullie overlijdt, biedt het voordelen. Wij adviseren wel om hiernaast ook een testament op te stellen. In een samenlevingscontract wordt namelijk niet vastgelegd wat er bij overlijden met je privévermogen gebeurt of wat er gebeurt als jullie kort na elkaar overlijden.

Samenlevingscontract opstellen

Wij helpen je graag met het opstellen van een samenlevingscontract volgens jullie wensen. Wanneer je deze akte door ons laat opstellen, voldoet deze aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en aan de eisen die pensioenfondsen stellen voor het partnerpensioen. Bovendien bewaren wij jullie samenlevingsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Zo kun je de akte altijd aanpassen of beëindigen.

Meer informatie? Neem dan contact met ons op.

 

Fotocredits: Jacob Lund / Fotolia