/** **/

Welke soorten testamenten zijn er?

Wie zelf wil bepalen wat er met zijn of haar nalatenschap gebeurt, legt dit vast in een testament. Wist u echter dat er verschillende soorten testamenten zijn? Uiteraard wijzen wij u bij het opstellen van uw testament op de verschillende mogelijkheden. Bent u benieuwd welke dat zijn? Bekijk dan hier alvast de zes meest voorkomende soorten testamenten.

1.    Langstlevende testament

Bij een langstlevende testament gaat de eigendom van alle goederen van uw nalatenschap naar de langstlevende partner. Indien u kinderen heeft, mogen zij hun deel van het nalatenschap pas opeisen wanneer de langstlevende ouder is overleden. De langstlevende partner moet de toch meteen al verschuldigde erfbelasting over het deel van de kinderen betalen (voorschieten) en niet uw kinderen.

2.    Vruchtgebruiktestament

Vruchtgebruik is het recht om gebruik te maken van bezittingen die niet van u zijn. Bij een vruchtgebruiktestament zijn de kinderen van de overledene de erfgenamen. De langstlevende partner krijgt echter het recht om gebruik te maken van de eigendommen van de overledene.

3.    Tweetrapstestament

Bij een tweetrapstestament gaat uw nalatenschap naar de langstlevende partner. In feite onterft u uw kinderen dus. Wanneer de langstlevende ouder is overleden, gaat uw nalatenschap echter alsnog naar uw kinderen.

4.    Combinatietestament

Bij een combinatietestament laat de persoon die het testament opstelt de langstlevende partner bepalen hoe de verdeling van de nalatenschap plaatsvindt.

Het voordeel hiervan is dat de langstlevende partner de fiscaal meest aantrekkelijke optie van nalatenschap op het moment van overlijden kan kiezen.

Een belangrijk nadeel is echter dat er geen zekerheid is over de verdeling van het nalatenschap bij overlijden. Ook moet de langstlevende partner hier een beslissing over nemen in een emotionele periode.

5.    Echtscheidingstestament

Met een echtscheidingstestament voorkomen gescheiden partners dat er bij overlijden vermogen naar de ex-partner gaat. Zo wordt voorkomen dat vermogen dat in eerste instantie aan een kind is nagelaten, bij overlijden van dat kind alsnog naar de ex-partner gaat.

6.    Levenstestament

Wat als u iets overkomt waardoor u niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen? Voor die situaties kunt u een levenstestament opstellen. Hierin wordt vastgelegd wie in dit soort gevallen beslissingen voor u mag nemen.

Deze laatste variant is natuurlijk geen echt testament met werking bij overlijden, maar een volmacht, werkend bij leven.

Welk testament is het beste voor mij?

Welk testament in uw geval het beste is, hangt van diverse factoren af. Er zijn bovendien naast bovenstaande genoemde testamenten nog meer soorten testamenten.

Vandaar dat wij u graag beter leren kennen wanneer wij een testament voor u mogen opstellen. Op basis van uw situatie adviseren wij u over het soort testament dat het best bij uw situatie past.

Wilt u meer informatie over wat wij op het gebied van testamenten voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsafspraak.

 

Fotocredits: fizkes / Adobe Stock